Sini Koikkalainen (vas.) ja Eveliina Ala-Seppälä jakoivat Aristo-ratsun tuntiratsastajien valtakunnallisessa mestaruuskisassa. Kuva: Suzanni Bebek
Sini Koikkalainen (vas.) ja Eveliina Ala-Seppälä jakoivat Aristo-ratsun tuntiratsastajien valtakunnallisessa mestaruuskisassa. Kuva: Suzanni Bebek

HEVOSVOIMA 2.8.2017 Päivitetty: 2.8.2017

Okeroisten tallilla osataan tehdä tuntiratsastajista menestyjiä, Ala-Seppälälle ja Aristolle jo kolmas yhteinen mitali

Eveliina Ala-Seppälän ja Aristo III:n yhteistyö toi viikonloppuna jälleen mitalin valtakunnallisessa ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailuissa. Tällä kertaa Okeroisten tallin ratsukko saavutti kouluratsastuksessa seniorien hopeaa. Aiemmilta vuosilta on kolmos- ja nelossijat sekä juniorisarjan mestaruus.

- Finaalissa rata oli yksi parhaita mitä olemme tehneet, 22-vuotias Ala-Seppälä iloitsee.

Takkulassa viikonloppuna järjestetyt mestaruuskisat ovat tuntiratsastajien vuosittainen kohokohta, ja kärjen taso on korkealla. Hevoset, myös Aristo, ovat kuitenkin opetustyötä tekeviä hevosia ja ratsastajat parisen kertaa viikossa ratsastavia harrastajia. Eveliina Ala-Seppälä on ratsastanut pienestä pitäen ja ollut Okeroisten tallin asiakas kuusi vuotta.

- Ainakin opiskelujen ajan jatkan vielä siellä. Joskus aikuisempana oma hevonen on haave, jos on aikaa ja rahaa, hän pohtii.

Hän opiskelee Helsingissä oikeustiedettä, tekee töitä ja harrastaa ratsastuksen lisäksi nykyaikaista viisiottelua. Siinä esteratsastus on yksi lajeista, kuten myös uinti, jossa Ala-Seppälä kilpaili opintojen alkuun asti. Ratsastus kuuluu ohjelmaan viikonloppuisin Lahdessa.

- Suzannin (Bebek) kanssa on helppo sopiva joustavasti, milloin käyn ratsastamassa. Se mahdollistaa muuttuvassa viikkorytmissä, että pystyn ratsastamaan, Ala-Seppälä kiittelee.

Koko kauden päätavoite

Okeroisten talli laittaa joka vuosi kampoihin isommilleen valtakunnallisissa mestaruuskilpailuissa. Reilun sadan viikoittaisen asiakkaan talli on suht pieni ratsastuskoulu, mutta tälläkin kertaa yhdeksän ratsastajaa osallistui kisoihin ja suoritukset olivat hyviä. Aristo toi Sini Koikkalaisen ratsuna seniorisarjasta myös pronssisen mitalin. Lisäksi seniorien estemestaruusluokassa Annina Haili ja Preti ottivat sijoituksen.

Yrittäjä ja ratsastuksenopettaja Suzanni Bebek kertoo, että Okeroisissa treenataan mestaruuskisoja silmällä pitäen, mutta erityistä valmennusryhmää ei ole.

- Kauden aikana katsomme, ketkä haluavat ja pystyvät osallistumaan mestaruuskisoihin. Pari kuukautta ennen kisoja tiivistämme treeniä, Bebek kertoo.

Kauden pääkilpailun talli hoitaa ison kisatiimin voimin ja ammattimaisesti.

Kaksi mitalia tuonut 12-vuotias Aristo on hieno ratsu, mutta se ei ole helppo hevonen. Sini Koikkalainen kuvailee sitä sielultaan kilpahevoseksi. Suzanni Bebekin mukaan ratsastajan on oltava sporttinen, että pystyy ratsastamaan Ariston tapaisella suuriliikkeisellä hevosella. Sini Koikkalainen allekirjoittaa sen.

- Aloitin ratsastamisen tammikuussa uudestaan viiden vuoden tauon jälkeen. Alkuun piti herätellä syviä vatsalihaksia, koska ratsastus vaatii hyvää keskivartalon hallintaa, 31-vuotias Koikkalainen sanoo.

Muutoin taidot olivat tallella omankin hevosen aiemmin omistaneella ratsastajalla.


Suvi Lempinen

suvi.lempinen@ess.fi