Aktiivipihatto

Mikä on aktiivipihattotalli?

Pihatto -sana kuulostaa useiden ihmisten korviin epämiellyttävältä, pimeältä ja haisevalta vanhalta ladon tekeleeltä. Onneksi ei näin enää asiat ole, kiitos osaltaan SRL:n valvonnan, tutkimustulosten ja yleisen tietämyksen kasvun. Ammatillinen tieto alallakasvaa jatkuvasti ja uutta tietoa osataan myös soveltaakäytäntöön. Fakta on se, että olemme valjastaneet hevosen meitä ihmisiä palvelemaan. Meillä Okeroisissa allekirjoitetaan edelleen vanhan hevosmiestaidon yksi kuuluisimmista sitaateista "Hevosen täytyy saada olla hevonen". Sen vuoksi tallimme toimii aktiivipihaton tavoin.

Hevoset elävät laumassa saaden näin sosiaalisia kontakteja ja liikuntaa. Aitauksessa on kiva temmeltää kaverin kanssa ja usein näemmekin hienoja hetkiä, kun hevoset alkavat leikkimään keskenään. Laumassa voidaan purkaa turhaa energiaa ja näin saamme ratsastustunneillemme hyvinkäyttäytyviä ja yhteistyöhaluisia hevosia. Hevosten ulkoilualue on niin suuri ja korkeasti aidattu, ettei sieltä yleensä kukaan halua pois.

Pihatto itsessään on vanhan viljariihen yhteyteen rakennettu. Talvisin pihaton lattialle perustetaan turvepatja jonka päälle levitetään paksu kerros puhdasta ja hyvälaatuista olkea. Oviaukot ovat muovitettuja ja niitä on useampi, näin lauman jokainen hevonen pääsee liikkumaan vapaasti.

Pihatossa on isot juomapaljut, joissa on kesällä raikasta ja talvella lämmintä vettä. Sopivan lämpöinen vesi varmistaa, että hevoset juovat tarpeeksi. Vuosien saatossa on tullut selväksi, että talvisin hevoset juovat tarpeeksi vain jos saavat lämmintä vettä. Näin ennaltaehkäisemme ähkyt ja kurkunpään ärsytystilat. 

Kesäisin heinää on jatkuvasti tarjolla laitumen täydeltä. Talvisin hevosille jaetaan kolme kertaa päivässä heinät, joka on analysoitua esikuivattua säilöheinää.

Pihatossa on väkirehuautomaatti, joka huolehtii väkirehujen annostelun. Jokaisella hevosella on pieni tunnistetagi riimussaan, jonka perusteella automaatti antaa hevoselle väkirehuannoksen jopa 20 kertaa vuorokauden aikana. Automaatti on tietokoneohjattu ja kone tunnistaa jokaisen hevosen erikseen. Jokainen hevonen on siis yksilöllisesti ruokittu.

Hevoset kävelevät automaattiin ja automaatti annostelee annoksen ruokakuppiin. Kun ruokailu on suoritettu, hevonen kävelee pois automaatista. Koneessa on myös pieni kikka niille hevosille, jotka eivät halua poistua automaatista. Takaa kuuluu ensin äänimerkki, jonka jälkeen tulee muovinen puomi, joka pukkaa hellästi hevosen takapuolelle vauhdittaen näin hevosen matkaa ulos automaatilta. Koska väkirehun kerta-annokset ovat pieniä, pystytään takaamaan, että hevosten herkkä ruoansulatusjärjestelmä toimii näin ruokittuna paremmin kuin suurilla kerta annoksina annettuina. Hevonen voi käydä automaatilla vuorokauden aikana vaikka 100 kertaa, mutta saa vain silloin, kun ruokaa on jäljellä tietokoneen muistissa. Näin jokaisella hevosella on rauha syödä milloin tahtoo. Automaatti on käyttövalmiina 24/7.